Fedezd fel a híres etyeki sonkamester titkait, aki megosztja velünk, hogyan készíthetjük el a tökéletes húsvéti sonkát!

Etyek nem csak a jó borairól vált világhírűvé, hanem a településen készíti a messze földön elismert sonkáit a sonkamester. Árpás László a Délvidékről származik, és 23 éve foglalkozik sonkával. A hús szeretetét otthonról hozta. Már kisgyermek korában is szeretett disznóvágásokon részt venni és figyelni a nagyapja kezét, ahogy bánik a hússal.
- mondja mosolyogva László, aki egy váratlan felfedezés révén bukkant rá arra a pincére, amely tökéletes hátteret nyújt a kiváló sonkák elkészítéséhez.
- Osztja meg a sonkamester a sikerének egyik titkát.
László Miskolc közeléből, Gesztely faluból szerzi be a húst, amely a tökéletes sonka elkészítéséhez szükséges. Az alapanyag gondos beszerzése után következik a sózás, a füstölés és a szárítás folyamata. Az etyeki sonkamester, aki a délvidékről érkezett, ahol a sonkákat hagyományosan préselik, szintén megőrzi ezt a régi mesterséget, így a termék minden falatja a hagyományokkal teli ízeket idézi.
- folytatja a mester, miközben a bükkfa illatos füstje lassan betölti a teret.
A sonkát először hideg vízbe helyezzük, majd fokozatosan emeljük a víz hőmérsékletét. Az ízek gazdagítása érdekében borsot, fokhagymát, hagymát és babérlevelet adunk hozzá. László, aki nagy figyelmet fordít az ízek egyensúlyára, egy szelet kolbászt is belehelyez, hogy még különlegesebbé varázsolja az ételt.