A koplalásnak is vannak előnyei - Ha ezt a módszert alkalmazod, biztosan hozzájárulsz az életed hosszabbításához.


Valószínűleg mindenki tudja, és ha a szívére teszi a kezét önmagának is bevallhatja, hogy többet eszik, mint amennyire a szervezetének, illetve a testének alapesetben szüksége lenne. Sok esetben az étel kompenzációként jelenik meg az életünkben, pedig az ellenkezőjével, vagyis a koplalással, mint életvitellel hosszú távon tehetnénk magunkért testileg és lelkileg egyaránt.

Rögtön az elején érdemes tisztázni: a mérsékelt evés, vagyis a tartósan csökkentett kalóriabevitel nem egyenlő a fogyókúrával, az időszakos és egyéb böjtökkel, sem az éhezéssel és az extrém önsanyargatással. Azt jelenti, hogy tudatosan kevesebbet eszünk a megszokottnál, kiegyensúlyozott, minőségi és tápanyagokban gazdag étrendet követünk, miközben figyelünk a testünk jelzéseire, és akkor étkezünk, amikor valóban éhesek vagyunk. Ezzel az életmóddal, vagyis egyfajta harmonikus koplalással a testünk nem túlterhelt, hanem egy hatékonyabb működésre hangolódik rá, ami többféle fiziológiai és pszichológiai előnnyel járhat, és hosszú távon még az élettartam növekedéséhez is hozzájárulhat.

A mérsékelt étkezési szokásokra épülő életmód számos élettani folyamaton keresztül hozzájárulhat az élethosszunk növeléséhez. Ennek legfőbb magyarázata, hogy a kevesebb kalóriabevitel révén csökken a metabolizmus során keletkező káros melléktermékek, például a szabad gyökök mennyisége, amelyek sejtkárosodást okozhatnak és felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat. Ezen kívül, a csökkentett táplálékbevitel hozzájárul a gyulladások szintjének mérsékléséhez is a szervezetben, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a krónikus gyulladások által előidézett és az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében. Emellett, a visszafogott étkezés javíthatja az inzulinérzékenységet, stabilabb vércukorszintet biztosíthat, és csökkentheti az elhízás, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát is.

A koplalás, vagy más néven a kalóriák csökkentése, kedvező hatással lehet az emésztőrendszerre. Ha ritkábban és kisebb adagokat fogyasztunk, azzal tehermentesítjük a gyomrunkat és a beleinket, lehetőséget biztosítva számukra a regenerációra. Ez különösen előnyös lehet emésztőszervi és bélbetegségek esetén. A gyomor-bélrendszer kevesebb táplálék mellett hatékonyabban működik, ami segíthet csökkenteni a puffadást, a refluxos panaszokat és más emésztési nehézségeket.

Related posts