Sokan választhatják a búzaliszt alternatíváját, így a palacsinta íze és állaga is sokkal finomabbá válik.

Ma már rengeteg olyan bolti keveréket kapni, amit liszt helyett használhatunk. Aki gluténérzékeny, az pontosan tudja, hogy önmagában egy magliszt, ami nem búzából készül, nem fogja tudni helyettesíteni a búzafinomlisztet. Sem a kelt tészták, sem a sütemények nem lesznek olyanok, mint búzalisztből. Épp ezért jó, ha ismerünk többféle alternatívát, ugyanis mindegyik másra jó. A lisztekkel való játék azért is jó, mert a diétába nehezen beilleszthető finomított búzaliszt egy részét kiválthatjuk egészségesebb alternatívával. Sajnos teljesen nem lehet lecserélni a lisztet, de így is tudunk nyerni pár kalóriát!
A kókusz sokak számára még mindig a kókuszkocka vagy a keksztekercs elengedhetetlen összetevőjét jelenti. Azonban a kókusz sokkal több annál: egy sokoldalú alapanyag, amelyből növényi ital, azaz tejhelyettesítő, valamint édesítőszer (például kókuszvirágcukor) és liszt is előállítható. Érdemes felfedezni a kókusz kreatív felhasználási lehetőségeit a konyhában!
Az ökölszabály szerint a receptben megadott liszt mennyiségének csupán negyedét érdemes kókuszlisztre cserélni, míg a többi részét hagyjuk meg klasszikus búzafinomlisztből. Ezzel együtt előfordulhat, hogy egy plusz tojásra vagy némi extra folyadékra is szükség lesz - olvasható a BBC Good Food írásában.
A hajdina egyike a régi gabonafajtáknak. Sokan nem szeretik jellegzetes aromáját, sokan viszont előszeretettel használják, hiszen remek köret készíthető belőle. Használhatjuk rakott ételekbe rizst helyett, és a belőle őrölt liszttel sütni is tudunk. A hajdinaliszt sem tudja minden esetben teljesen kiváltani a búzalisztet. Egy palacsintát mondjuk el tudunk készíteni teljesen hajdinalisztből, de kelt süteményeket már nem igazán. Érdemes első körben a fehérliszt negyedét lecserélni, majd ha bevált a recept, növelni az arányt a süteményekben, pékárukban. A hajdina ugyanis fontos, értékes élelmiszer, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek remekül megtámogatják az étrendünket.
A quinoa egy különleges reformköret, amelyet sokan a köles és bulgur mellett választanak. Kiválóan illeszkedik salátákba, így nemcsak ízesebbé, hanem táplálóbbá is varázsolja az étkezést. Ezzel garantáltan hozzájárulunk a megfelelő szénhidrát- és rostbeviteli igényeink kielégítéséhez.
Az íze intenzív és karakteres, hasonlóan a hajdináéhoz, ezért fontos figyelembe venni, hogy a kész étel eltér majd attól, amit fehér liszt felhasználásával készítenénk. A quinoaliszt kiváló alapanyag, melyből ropogós kenyér, pizzatészta, palacsinta és muffin is készíthető. Használhatjuk önállóan, vagy a búzaliszt felét ezzel helyettesítve izgalmas új ízeket varázsolhatunk a konyhánkba.
A quinoaliszt alkalmazása rendkívül sokoldalú textúrát és állagot biztosít, hasonlóan a búzaliszt által kialakított gluténszerkezethez. Ezen felül a quinoaliszt gazdag rostokban és magas fehérjetartalma miatt tápláló választás, ráadásul alacsony glikémiás indexe is kedvező hatással van az egészségre.