Ezek a tünetek figyelmeztethetnek a szalmonellafertőzés lehetőségére.


Az ételmérgezés rendkívül zavaró és fájdalmas élmény lehet, ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megelőzésére. A legjobb, ha elkerüljük a fertőzést már a kezdetektől fogva.

A szalmonella egy olyan baktérium, amely a szervezetbe a szájüregen keresztül jut el, jellemzően szennyezett ételek vagy italok révén. A nyári hónapokban a fertőzés kockázata fokozódik, hiszen a meleg időjárás kedvez a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben való elszaporodásának. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni az élelmiszerek tisztaságára és tárolására, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását.

Szövődmények nélküli esetekben a tünetek általában 3-5 napon belül maguktól elmúlnak. Ilyenkor csupán tüneti kezelésre van szükség:

Amennyiben az otthoni kezelési módok nem hoznak kielégítő eredményt, és a beteg állapota súlyosbodik, elengedhetetlen lehet a fertőzőosztályon történő ellátás. Ha felmerül a gyanú, hogy a baktérium a véráramba jutott, vagy ha a páciens immunrendszere más okok miatt gyengült, továbbá ha a tünetek egy hét elteltével sem enyhülnek, antibiotikumos kezelésre lehet szükség. Ezt a terápiát az orvos a konkrét kórokozó alapján fogja meghatározni.

Related posts