Ezen a piacon nemcsak Európát, hanem a világ jelentős részét is túlszárnyaljuk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy lehetőség szerint közvetlenül termelőktől vagy megbízható kereskedőktől, illetve áruházakban vásároljanak csemegekukoricát. Erről Pásztor Tamás, a szervezet elnökségi tagja osztotta meg véleményét és tapasztalatait.
Az idei termés a korábbi évekhez viszonyítva közepesnek tekinthető, legalábbis a jelenlegi helyzet alapján. A csemegetermelés sajátos jellemzője, hogy a betakarítás folyamata az időjárás függvényében jelentősen elhúzódhat, július közepétől egészen október végéig is eltarthat - nyilatkozta Pásztor Tamás az InfoRádióban. Hozzátette: ezért a vetés és a betakarítás szakaszosan zajlik, hogy a gyárakat folyamatosan elláthassák a szükséges alapanyagokkal.
A legkorábban, még öntözés nélküli körülmények között elvetett csemegekukoricák hozama – amely a várakozásoknak megfelelően alakult – nagyjából 12-15 tonna hektáronként volt. Július végén és augusztus elején már az öntözött területek is kedvező, vagy akár afeletti terméseredményeket mutattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területén. Jelenleg azonban megfigyelhető, hogy a termésátlagok kezdik visszafogni magukat, mondta el Pásztor Tamás, aki hangsúlyozta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján egy átlagos termés várható.
A minőséget illetően közölte: a magyarországi kukoricatermés a világon az első öt között szerepel, mind területben, mind exportban. "Amerika méreténél fogva értelemszerűen ver minket, de Európában Magyarország rendelkezik a legnagyobb csemegelőállító területtel és legnagyobb kibocsájtással" - fogalmazott a NAK elnökségi tagja. Ráadásul a magyar csemegkukoricának lényegesen jobb a beltartalma, mint mondjuk a távol-keletieké vagy más európaiaké, tehát "nincs minőségi probléma".
Az előállítás alapvetően két részre bontható. Vannak a kistermelők által kézzel letört, piacon értékesített csöves kukoricák, amivel például nyáron a strandokon is találkozhatunk, ez a teljes volumen kis, legfeljebb 5 százalékát adhatja, bár erről nincsenek pontos számok. A maradék 95 százalék pedig ipari feldolgozásra megy, tehát fagyasztva vagy konzervezve lesz. A szakember megjegyezte, hogy utóbbi nagy része külföldre megy.
Pásztor Tamás az InfoRádió érdeklődésére kifejtette, hogy a csemegekukorica egy olyan termék, amelynek ára fixen meghatározott. Magyarországon a csemegekukorica termesztésével foglalkozó gazdáknak szükségük van termeltetési szerződésre különböző feldolgozóüzemekkel. Az árak körvonalazódása általában december táján kezdődik, és a végleges megállapodásokat január-február környékén kötik meg. Ez lehetővé teszi a gazdák számára, hogy előre tudják az árakat, amelyeket számos tényező befolyásol, például a vetési időpont vagy a kukorica fajtája – legyen az normál, édes vagy szuperédes. Az idei évben a csemegekukorica termelői ára átlagosan 60-65 forint körül alakul.