Ezért soha ne fűszerezd meg az ételedet sóval, mielőtt a mikróba helyeznéd!
Bár látszólag a mikró egy igazán egyszerűen használható konyhai eszköz, használata során érdemes néhány aranyszabályt betartanunk. Ebből kifolyóan pedig könnyen elképzelhető, hogy helytelenül használjuk.
A mikróban való ételmelegítés egyik kulcsa az egyenletes hőelosztás, melyet a só jelentősen befolyásolhat. Emögött egy kémiai reakció húzódik meg. A mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre azáltal, hogy az élelmiszerben lévő molekulákat mozgásra és gyors ütközésre kényszeríti.
A só esetében annak két alkotórésze, a nátrium és a klorid is hőenergiát hoz létre, azonban
Ebben a helyzetben a válaszreakció lényegesen gyorsabban következik be.
Ennek következtében a sózott ételek külső része melegebbé válik, azonban az étel belsejében esetlegesen fellelhető kórokozók a hő hatására nem mindig pusztulnak el, ami emésztési problémákhoz vezethet.
Nyilvánvaló, hogy bizonyos ételek esetében jobb elkerülni a mikrózást. Például a kenyér, amely hajlamos kiszáradni, ha a mikrohullámú sütőbe kerül. Emellett a változó víztartalmú ételek, mint a töltött paprika, sem ideálisak a gyors felmelegítéshez, hiszen az ízélmény és a textúra is megsínyli a mikrózás következményeit.
A mikrosütő igazán okos módszerekkel használva valóban lenyűgöző találmány. Segítségével pillanatok alatt könnyedén hámozhatunk paradicsomot, és még a tökéletes krumplipüré elkészítése is gyerekjáték lesz!