Szeretne egy különlegesebb kávéélményt? Csak egy fél milliliter extra vízre van szüksége hozzá!

Amerikai kutatók felfedezték, hogy ha a kávébabokat őrlés előtt egy kis vízzel nedvesítjük, az jelentősen javítja a főzés utáni ízélményt.
A kávé ízprofilja számos tényezőtől függ, amelyek közül kiemelkedik a pörkölés mértéke és a főzési technika. Legújabb kutatásaik alapján az Oregoni Egyetem tudósai arra is rámutattak, hogy a kávészemek darálási módja szintén befolyásolhatja az ital ízét. Eredményeiket a Matter című tudományos folyóiratban publikálták, így újabb dimenzióval gazdagítva a kávézás tudományát.
A kutatás során a szakértők felfedezték, hogy a kávébabot érdemes egy kicsit nedvesíteni az őrlés előtt, mivel ez jelentősen javítja a főzés során elérhető ízeket. Ezen felül a folyamat segít a statikus elektromosság által okozott veszteségek minimalizálásában is, így a kávé élvezete még teljesebbé válik.
A kávébab őrlésekor a részecskék dörzsölődése következtében statikus elektromosság keletkezik. Ez a jelenség azt eredményezi, hogy a feltöltődött kávérészecskék összetapadnak, ami akár a daráló eltömődéséhez is vezethet. Az egyenetlen őrlés pedig rányomhatja a bélyegét a kávé főzési folyamatára, így az íze is szenvedhet. Az Earth.com cikke szerint a tudósok egy rendkívül egyszerű, de hatékony megoldást javasolnak a problémára: a víz alkalmazását.
A kávébabok darálás előtti nedvesítése csökkenti a statikus elektromosságot, megakadályozza a csomósodást, valamint egyenletesebb őrlést biztosít, ami javítja a főzött kávé minőségét és ízét.
A kutatók különböző eredetű, pörkölésű és nedvességtartalmú kávébabot vizsgáltak. Ennek során olyan kulcstényezőket monitoroztak, mint az őrlés során keletkező statikus elektromosság, a keletkező részecskék mérete és a főzött kávé ízprofilja. Az eredmény azt mutatta, hogy a sötétebb, szárazabb pörkölt kávé hajlamosabb a statikus elektromosság létrehozására, mint a világosabb, nedvesebb kávébab.
Azáltal, hogy őrlés előtt kis mennyiségű vizet adtak a babhoz, a kutatók kimutatták, hogy a statikus elektromosság mértéke csökkenthető. Emellett kiderült az is, hogy a nedvességnek köszönhetően a víz egyenletesebben tud átáramlani a kávén, így több ízt lehet kinyerni a kávéból.
A tudósok számítása szerint egy gramm kávéhoz nagyjából fél milliliter vizet kell adni - egész pontosan permetezni -, hogy a fentebb írt végeredményt kapja valaki.
A kávé tanulmányozásával a kutatók azt remélik, hogy olyan geofizikai jelenségeket is jobban megérthetnek, mint a földcsuszamlások, a vulkánkitörések és a talajvíz áramlása.