A tölgymakk ehetővé tételéhez több lépésen kell átmennünk. Először is, a friss tölgymakkot alaposan meg kell tisztítani, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket és a levelek maradványait. Ezután érdemes beáztatni, hogy csökkentsük a keserű ízét, amely a
![](/images/content/8438835000/9709cfc866205a1c196ff5762fe93cd0.jpg)
Első ránézésre talán furcsának tűnik a tölgymakkzselé, de ha belevágunk a kóstolásába, hamarosan felfedezzük, hogy valójában meglepően ízletes. Ráadásul tele van jótékony tápanyagokkal, és egyedi ízélményt kínál – nem véletlenül ünneplik a világ másik felén, ahol valódi kulináris különlegességnek számít.
Tudta, hogy a Föld másik oldalán a tölgy termését nem csupán a természet csodájaként, hanem ínycsiklandó ételként is fogyasztják? Érdekes módon, az emberek már az őskor óta élvezik a makkot! A makkból készült fogások pedig a mai napig fontos szerepet játszanak a koreai konyhában, gazdagítva annak ízvilágát és hagyományait.
A gesztenyéhez hasonlóan a makk is előkészítést igényel ahhoz, hogy élvezhető és ízletes falatkává alakuljon. Amennyiben ezt a lépést elmulasztanánk, a friss makk a benne található tanninok miatt meglehetősen kesernyés és kellemetlen ízű lenne. Azonban, ha pörköléssel vagy többszöri vízbe áztatással kezeljük, sikeresen eltávolíthatjuk a csersavakat. Ezzel a folyamattal mérsékelhetjük a kesernyés íz élményét, és a makk azonnal ínycsiklandó csemegévé válik.
Koreában makkzselének hívják, itthon meglehet, pudingnak neveznénk, mivel makkból, vízből és cukorból/sóból készül. Vegán, gluténmentes és rendkívül egészséges, mivel rostdús, kalóriaszegény, sőt, alacsony glikémiás-indexe van. Mindemellett kalciumot, foszfort és káliumot is tartalmaz, amelyek támogatják a csontok egészségét, az izomműködést, valamint a szív- és érrendszer egészségét.
A makkzselé, amely Koreában dotori-muk néven ismert, a "dotori" kifejezésből származik, ami "makkot" jelent, míg a "muk" a különböző növényi zselékre utal. Ez a zselé típus a legkedveltebb Koreában. A dotori-muk elkészítése hagyományosan a megtisztított tölgymakk finomra őrölt változatával történik, amelyet vízben áztatnak. Miután az őrlemény leülepedik, a felesleges vizet leöntik, majd friss vizet adnak hozzá. Ezt a szűrési folyamatot többször megismétlik, hogy a végtermék a lehető legfinomabb legyen.
Ideális körülmények között a nyert massza csupán elenyésző mennyiségű csersavat tartalmaz, és legfőképp keményítőből tevődik össze. Amennyiben a vizes makkmasszát megfelelő hőmérsékletre melegítjük, sűrítőanyagként funkcionál: a folyadék először folyékony géllé alakul, majd hűléskor kocsonyás állagúvá szilárdul. A végeredményként létrejövő zselé könnyedén darabolható, és sokféle étkezés során hasznosítható.
A makkzselé-liszt, amely szinte minden szupermarket polcain megtalálható, otthoni használatra rendkívül egyszerű és gyors megoldást kínál. Csak annyira van szükség, hogy a port vízzel alaposan összekeverjük, majd zselés állagúra főzzük. Magyarországon ezt a terméket "makkliszt" néven ismerhetjük, és leggyakrabban bioboltokban vagy online vásárolható meg.
A makkzselé önállóan is ízletes csemege, de igazán különlegessé válik, ha más ételekkel kombinálva élvezzük. Fűszerek és ízesítő szószok segítségével új dimenziókat nyerhetünk. Az íze a dióra emlékeztet, míg az állaga a zselék és a kocsonyák világába kalauzol, ám annál rugalmasabb és sűrűbb textúrával bír. Különleges élvezetet nyújt, amikor a konyhában kreatívan használjuk fel.
A zselé különleges élményt nyújt: nem olvad el azonnal a szájban, inkább egy kicsit rágós, és sima, csillogó felületével vonzza a figyelmet. Pálcikával való fogyasztása kihívást jelenthet, hiszen hajlamos csúszkálni és törni, de a tapasztalt makkzselé-kedvelők számára ez nem jelenthet akadályt. Számukra ez a kis finomság igazi csemege, melynek élvezete a gyakorlás során csak fokozódik.
A sós ételek ízvilágát gazdagítják, főként fűszeres mártásokkal társítva. Legtöbbször szójaszósszal fűszerezik, amelyet különféle ízesítőkkel, mint például chilipor, mogyoróhagyma vagy fokhagyma, valamint szezámmag és pirított szezámolaj kombinációjával tesznek még pikánsabbá.
Ha Koreában járunk, könnyen vásárolhatunk kész makkzselét. A legtöbb koreai szupermarketben ugyanis ma már műanyag dobozokba csomagolva árulják. A hagyományos piacokon is mindig van legalább egy árus, aki makkzselére specializálódott.
Ezek a zselék frissen, a helyszínen készülnek, és elérhetők tömb formájában vagy tányéron porciózva. Egy darab makkzselé ára általában 2000-5000 KRW (450-1500 Ft) között mozog.
A friss makkzselé akár egy hétig is eltartható, ha hűvös, árnyékos helyen tároljuk - és nem a hűtőszekrényben! A zselé ugyanis hajlamos megdermedni a hűtőben, és így elveszíti jellegzetes "ruganyosságát". Bár a merev dotori-mukot megpuhíthatjuk, ha kis időre meleg vízbe tesszük vagy rövid ideig blansírozzuk, az eredeti állagát nem biztos, hogy teljesen visszanyeri.