Az elefántláb, vagy más néven taro, valódi tápláló csoda, amely sokak kedvencévé vált. Egyre többen választják a hagyományos krumpli helyett, hiszen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az elefántláb ízletes és sokoldalú hozzávaló, amely számos étel

A jamgyökér, vagy más néven jamsz, igencsak emlékeztet az édesburgonyára, és nem ritka, hogy az emberek összekeverik őket. Pedig csupán annyi a közös bennük, hogy mindkettő a föld alatti gumóit szolgáltatja az asztalunkra. Ez a különleges növény Afrikában és Kínában őshonos, de az amerikai kontinensre is eljutott, ahol sokan a krumpli alternatívájaként tekintenek rá. A jamgyökér nem csupán ízletes, hanem tápláló élelmiszer is, amely fontos szerepet játszik sokak étrendjében.
A közel százéves klasszikus, az Elfújta a szél lapjain sok olvasó először találkozott a jamgyökér vagy jamsz kifejezéssel. Ez a növény lett az éhínség idején Scarlet O'Hara és családja megmentője - legalábbis addig, amíg tartottak a készleteik. Az olvasók számára a felhasználás alapján úgy tűnhetett, hogy a jam egy burgonyaszerű gyökér, és aki erre a következtetésre jutott, nem is járhatott olyan messze az igazságtól.
A jamgyökér, vagy más néven jamsz, egy különleges gumós zöldség, amely leginkább a föld alatt fejlődik ki. Ez a növény Afrika és Ázsia területein őshonos, és feltételezések szerint a rabszolga kereskedelem révén került el az amerikai kontinensre. A jamszgyökérfélék családjában számos változat található, de csupán néhányuk ehető és biztonságos fogyasztásra. Ennek ellenére a jamsz a világ egyik jelentős tápláléknövényének számít, és bizonyos kultúrákban a különleges formájáról elnevezve "elefántlábként" is ismert, ami itthon egy másik növényre is utal.
Az egyik legismertebb fajtája a Dioscorea polystachya vagy kínai jamsz, ami nemcsak tápláló, hanem a kínai orvoslás szerint nagyon egészséges is. Az íze a burgonyáéra hasonlít, keményítőtartalmú, így főzhető, süthető és pirítható is, köretként is készíthető. A kínai jamgyökér jó hatással van az emésztésre, gazdag béta-karotinban, segíthet enyhíteni a változókor tüneteit, csökkentheti a stresszt és erősítheti az immunrendszert.
Egy másik népszerű faja a Dioscorea alata, közismertebb nevén ube, amelyet a WHO a jövő táplálkozásának egyik kiemelkedő szereplőjeként emel ki. Ez a különleges növény nemcsak hogy tápláló, de rendkívül ellenálló is, ráadásul terméshozama is figyelemre méltó. Gumóját sokféleképpen hasznosíthatjuk a konyhában, hiszen gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, valamint kalciumban és vasban. Ízvilága a gesztenyére és a vaníliára emlékeztet, ami igazán különleges élményt nyújt. Héja alatt gyönyörű lila szín található, ezért gyakran lila édesburgonyaként vagy lila jamszként is emlegetik.