Fedezd fel a népi ízek varázslatos világát a Móricz környékén! Látogatásunk során ellátogattunk a Dödöllézőhöz, ahol a hagyományos magyar konyha különlegességeit kóstolhattuk meg.

A magyar konyhában több olyan étel van, amelyeket ma már főleg köretként fogyasztunk, pedig egykor főételnek indultak. A főleg Vas és Zala megyére jellemző dödölle tulajdonképpen főtt krumpli és liszt keveréke, amit kanállal kiszaggatnak, majd vagy letesznek egy edénybe, és zsírral meglocsolva megsütnek, vagy egyesével pirítják le forró zsírban. A sült hagyma a legnagyobb barátja, de régen szívesen ették savanyúsággal is, ma pedig gyakran kínálnak hozzá tejfölt és sült szalonnát.
Éttermi környezetben szinte sosem adják önálló fogásként a dödöllét, inkább valamilyen szószos hús vagy pörkölt köreteként. Herczeg Roland és két társa, Molnár Zsófi és Molnos Iván viszont most úgy gondolták, egy egész helyet szentelnek a témának.
Roland nem új a vendéglátásban, nyolc éven át volt egy étterme Nagykovácsiban, a Nagy Kohó, ahol a grillételek és a húsok voltak a fókuszban. A sokak által kedvelt helyet végül kénytelen volt bezárni, amikor a tulajdonos visszavette a bérleti jogot. Utána úgy döntött, szerencsét próbál Vas megyében. Az egyik kollégája ajánlotta neki Őriszentpétert, ott nyitotta meg a Nagy Kohó szellemi örökösét, a Vas Kohót. A korábbi étteremhez hasonló étlap készült ide, az egyik helyi ismerős azonban, aki a konyhán dolgozott, javasolta, hogy kerüljön fel a dödölle is.
A már említett étel az ország nyugati részében még mindig nagy népszerűségnek örvend, de sokan úgy vélik, hogy csakis házi körülmények között készíthető el autentikusan, mert az ipari módszerek, például a dagasztógép, ami egy étterem konyháján megtalálható, roncsolja az étel állagát, ezáltal az ízélményt is. A Vas Kohó konyhájára tehát bekerült a házilag készített, kanállal szaggatott, tradicionális dödölle, és kifejezetten szépen teljesített még úgy is, hogy az általában húzóterméknek számító pizza és hamburger is szerepel az étlapon a grillezett és tépett húsok mellett.
Roland, Zsófi és Iván pedig egy ponton úgy gondolták, hogy az étel tud annyit, hogy Budapesten is kipróbálják egy kisebb egységben, monofoodként. A Móricz Zsigmond körtér közelében találtak egy kiadó üzlethelyiséget (egy egykori kegytárgybolt helyén), amit átalakítottak, és pár hete meg is nyitottak. A belső pici, de hangulatos - a pult körül egy, az Őrségben jellemző kástut mintáz a pult, a falakon régi képek, festmények, az egyik asztal pedig matricákkal van teleragasztgatva.
Az étlapunkon három állandó kedvenc és két különleges vendég étel várja a gasztronómák felfedezését: a hagymás-tejfölös, a szalonnás-hagymás-tejfölös és a kecskesajtos változat. Jelenleg az ideiglenes ajánlatban a paradicsomos és az erdei gombás ínycsiklandó fogások szerepelnek, amelyek heti rendszerességgel cserélődnek, így mindig van új élmény a vendégek számára. Az adagok gondosan megkomponáltak: éppen elegendő ahhoz, hogy jól lakjunk, különösen, hogy bőségesen mérik a friss tejfölt és az ízletes erdeigomba-szószt. Rolandék arra is figyelnek, hogy a választékban szerepeljenek mentes variációk is: a hús- és laktózmentes lehetőségek mellett, legutóbb a gluténmentes verzió is bekerült a repertoárba, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.
Bár a dödöllék papírtányérban és favillával érkeznek, mint egy igazi nagyvárosi street food, a készítőknek sikerült megragadniuk a nagymamák konyhájának varázsát, és egy autentikus, házias ízélményt tálalniuk. Mostantól tehát Újbuda szívében megtalálható a klasszikus vasi dödölle, amely visszarepít az ízek világába!