A magyar torma világszerte népszerűségnek örvend: nem is gondolnád, hogy milyen távoli helyekre jut el! - Agro Napló


A húsvét közeledtével évről évre ugrásszerűen megnő a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A csípős ízéről híres növény termesztésében Magyarország kiemelkedő szereplő az Európai Unióban. A boltok polcain található termékek többsége hazai termesztésű, de a magyar torma a cseh és brit vásárlók asztalára is eljut.

Bár a különféle tormakészítmények egész évben megtalálhatók a boltok polcain, a húsvét előtti időszakban a kereslet drámaian megnövekszik. Jó hír a magyar ízek kedvelőinek, hogy az áruházakban elérhető tormatermékek többsége hazai termelésből származik. Magyarország különösen kiemelkedő szereplője az európai tormatermelésnek - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb közleményében.

Magyarországon a tormatermesztés területe megközelítőleg 1250 hektáron zajlik, évi 10-11 ezer tonnás betakarítással. A szakaszos betakarítás és korszerű tárolástechnológia révén a magyar torma nemcsak a hazai, hanem az európai piac jelentős részét is képes ellátni, egészen az új torma betakarításáig. A hazánkban termesztett torma jelentős hányada exportálásra kerül, főként az Egyesült Királyság és Csehország piacain, ahol jellemzően friss, feldolgozatlan formában kerül forgalomba.

Habár a húsvéti időszakban a legtöbb vásárló a reszelt változatot részesíti előnyben, az élelmiszeripar szintén nagy mértékben alkalmazza a savanyított és ecetes tartósított termékeket, mint például uborkát, káposztát, céklát, vegyes savanyúságokat, paprikát és csalamádét.

A torma hazánkban őshonos növény, jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak; fogyasztáskor ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin tartalma; baktérium- és vírusölő hatású.

Related posts