Rántotta-párbaj: vaj vagy olaj? A döntés nem is olyan egyszerű! Az ízek harca vár ránk, és a végeredmény talán meglep majd!


Kiváló ízvilága és magas fehérjetartalma miatt nem meglepő, hogy a rántotta az egyik legkedveltebb reggeli választás. Még azok számára is, akiknek a konyhai tevékenységek nem éppen az erősségük, a rántotta elkészítése egyszerű feladat. Az elkészítési módokkal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények: sokan vitatkoznak arról, hogy vajjal vagy olajjal érdemesebb-e kezdeni a sütést.

A tojásreggeli az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy energikusabban indítsuk a napot, hiszen egy jól elkészített rántotta szinte garantálja, hogy délig ne érezzük az éhség gyomorgörcsét. A rántotta elkészítése igazán egyszerű, és szinte mindenki tudja, hogyan kell megcsinálni, viszont a részletekben már sokféle vélemény oszlik meg. Van, aki különösen ügyesen habosítja fel a tojásokat, míg mások inkább a serpenyőben keverik össze az alapanyagokat, és a zsiradék kérdésében is komoly eltérések mutatkoznak. A vaj és az olaj a legelterjedtebb választások, de vajon melyik biztosítja a legfinomabb ízt, és melyik az egészségesebb alternatíva a rántottához?

A vajon sütött rántotta íze krémes, a sült vaj és a tojás tökéletes harmóniát alkot, és aki így készíti, imádja ezt az ízvilágot. Ennek azonban ára van: a vaj könnyen megéghet, ezért a rántottát közepes hőfokon érdemes sütni, így viszont darabosabb lesz, és sokkal puhább, mint olajban sütve. A vaj miatt magasabb lesz a kalóriatartalma, amivel mindenképpen számolnod kell, ha diétázol. A vajjal extra zsírtartalma is lesz az ételnek, a túlságosan sok zsírfogyasztás pedig nem tesz jót a szív-érrendszernek hosszú távon.

Ugyan a rántotta készítése pofonegyszerű, azért ezt az ételt is oda lehet égetni. Olajban sütve ennek azonban gyakorlatilag nulla az esélye, hiszen az olajnak igen magas a füstpontja, vagyis akár tűzforró serpenyőben is készítheted vele a rántottát, nem ég meg a zsiradék. A tojás így felfújódik a serpenyőben, gyorsabban megsül, a gőzök jobban átjárják belül, így intenzívebben érvényesül az íze. Az olajban sült rántottának alacsonyabb a kalóriatartalma is.

Related posts