Szakértők osztották meg véleményüket arról, melyik tészta számít a legegészségesebb választásnak.


Az olasz séfek biztosan nem mondanák "igazi" tésztának, de az biztos, hogy jót tesz a testünknek.

Amikor a kamránk nélkülözhetetlen élelmiszereiről van szó, a száraztészta mindig kiemelkedő választás. Szinte végtelen lehetőséget kínál az étkezésekhez – a klasszikus paradicsomos spagettitől egészen a friss citrommal, olívaolajjal és fetával készült linguine-ig. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos tészták többsége finomított szénhidrátokból áll, amelyek gyors energialöketet biztosítanak, de sajnos nem tartanak sokáig, így hamarosan ismét megéhezünk utánuk.

Ha egészségesebb alternatívát szeretnénk találni, ami gazdagabb tápanyagokban, érdemes alaposan szemügyre venni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Három dietetikussal beszélgettünk arról, melyik tésztafajta a legjobb választás, és milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárlás során.

Mint minden étel, a tészta is beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe, és a klasszikus változatai sem elhanyagolhatóak. Azonban a "legegészségesebb" választás attól függ, milyen célokat tűztünk ki magunk elé – emeli ki Samantha Peterson dietetikus.

Connie Elick dietetikus szerint, ha a tápérték az elsődleges szempont, érdemes összehasonlítani a termékek tápértékcímkéjét, és azt választani, amelyik több fontos tápanyagot - főként fehérjét és rostot - tartalmaz.

Lisa Moskovitz dietetikus hozzáteszi: ha a leginkább tápanyagdús tésztát keressük, először a rosttartalmat nézzük meg. Az a tészta, amely adagonként legalább 5 gramm rostot tartalmaz, már kiváló forrása ennek az emésztést segítő, szívbarát és vércukorszintet egyensúlyban tartó tápanyagnak. Még jobb, ha egy adagban legalább 5 gramm fehérje is található, valamint vas, ami segít az energiaszint fenntartásában.

Mindhárom szakértő egyetértett abban, hogy a hüvelyesekből készült tészta az egyik legjobb választás. Ahogy a neve is mutatja, ez a tészta nem búzából, hanem csicseriborsóból, lencséből, fekete babból vagy zöldborsóból készül. Egyes márkák még szójababot vagy edamame-t is kevernek hozzá. Minden hüvelyesnek megvan a maga ízvilága és tápanyagprofilja, de közös bennük, hogy természetesen gazdagok rostban és növényi fehérjében.

Ezek a tészták akár ötször annyi rostot rejtenek, mint a klasszikus fehér lisztből készült változatok.

Ez nem elhanyagolható, hiszen a rost az emésztés legjobb barátja: segíti a bélműködést, táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és csökkenti a gyulladásokat. Ezen kívül kiegyensúlyozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és segít, hogy hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak - ez pedig a testsúly megtartásában is támogat.

A fehérjetartalom szintén figyelemre méltó: egy adag hüvelyes alapú tészta 12-20 gramm fehérjét tartalmaz, ami legalább kétszer annyi, mint a hagyományos tésztákban. A fehérje elengedhetetlen az izmok, szövetek és hormonok működéséhez, az immunrendszer támogatásához és az anyagcsere egyensúlyához.

Ezek a tészták emellett több vitamint és ásványi anyagot is kínálnak. Sok hüvelyes tészta növényi vasat tartalmaz, ami elősegíti az oxigénszállítást és a tartós energiaszintet. Emellett magnéziumban, káliumban és folátban is gazdagok, amelyek az izmok működését, a vérnyomás szabályozását és a DNS-termelést támogatják.

A hüvelyes tészták nemcsak ízletesek, hanem antioxidánsokban is gazdagok, amelyek segítenek a gyulladások mérséklésében és védelmet nyújtanak a krónikus betegségek, mint például az Alzheimer-kór vagy a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával szemben.

Receptajánló csicseriborsóval:

A legtöbb esetben egyszerűen lecserélhetjük a hagyományos tésztát a hüvelyes változatra a kedvenc receptjeinkben. Ezek a tészták általában teltebb, kissé diós ízűek, és sűrűbb, simább állagúak, ami miatt laktatóbbnak érezzük őket.

A csicseriborsó tésztájának íze a leginkább hasonlít a klasszikushoz, míg a lencséből vagy fekete babból készült variációk gazdagabb, földesebb ízvilággal rendelkeznek, ami karakteresebbé teszi őket.

Egy tipp: ha igazán kiegyensúlyozott fogást szeretnénk, párosítsuk a tésztát színes zöldségekkel és egy kevés olívaolajjal. A zöldségek antioxidánsokat és C-vitamint adnak hozzá, ami segíti a vas felszívódását, az olívaolaj pedig elősegíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását.

Related posts