Vietnam növeli az európai agrár-erdészeti termékek exportját.

A vietnami agrár-erdészeti és halászati export az Európai Unióba egyre dinamikusabb növekedést mutat, amelyet az EU hatalmas, több mint 450 millió fős fogyasztói bázisa, valamint a szigorú élelmiszer-minőségi és -biztonsági normák vonzereje táplál. A vietnami exportőrök folyamatosan alkalmazkodnak a változó előírásokhoz, hogy biztosítsák a termékeik piacra jutását és megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak.
A környezetbarát és biotermékek iránti kereslet lehetőséget kínál a vietnami export számára. Vietnam természeti adottságai lehetővé teszik olyan termékek előállítását, mint a sárkánygyümölcs, a mangó és a licsi, amelyek az EU-ban kevésbé hozzáférhetők.
Az Európai Unió normái kiemelten foglalkoznak az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések, a karanténfolyamatok, az élelmiszer-adalékanyagok, a műszaki korlátok, valamint a növényvédő szerek maradékainak maximális határértékeivel.
Ngo Xuan Nam, az SPS Vietnam igazgatóhelyettese szerint "A vietnami mezőgazdasági termékek többsége megfelel az élelmiszer-biztonsági és növényegészségügyi előírásoknak. Bizonyos, gyors növekedésnek indult ágazatokban azonban továbbra is vannak kihívások. Egyes vállalkozások és mezőgazdasági régiók még nem szabványosították teljes mértékben a termelési folyamatokat és nem tartják be szigorúan a piaci előírásokat, ami kiszolgáltatottabbá teszi őket".
Az SPS Vietnam igazgatója, Le Thanh Hoa hangsúlyozta az átfogó minőségellenőrzés szükségességét, kijelentve: "Továbbra is szorosan figyelemmel kell kísérnünk a mezőgazdasági export minőségét. Többnyire a végső szakaszt felügyeljük, de a kockázatokat a teljes termelés során kezelnünk kell."