Legyél óvatos, mert nem minden virsli az, aminek elsőre tűnik! Ezt érdemes szem előtt tartanod a vásárlás során!


Bár a virsli a naptári év során folyamatosan népszerű választás, az év végi, szilveszteri időszakban tapasztalható kereslet messze felülmúlja a hónapok során eladott mennyiséget. Évente körülbelül 30-32 ezer tonna virsli talál gazdára, és meglepő módon ennek 20-25%-a csupán az év utolsó napjaiban fogy el, amikor a bulik és ünneplések elérik csúcspontjukat.

A szilveszteri virsli kiválasztásakor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai termékek előnyben részesítését ajánlja, hiszen ezek megbízható forrásból származnak, folyamatosan ellenőrzöttek, és a magyar ízekhez igazodnak. Emellett fontos, hogy ne hagyjuk magunkat megvezetni az akciók csábításának, és mindig tájékozódjunk alaposan, mielőtt döntést hozunk!

A virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek.

A jó minőségű termék kiválasztásához a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.

Idén is széles virslikínálatból válogathatunk. A slágertermék vélhetően ezúttal is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. Továbbra is sokan keresik a sajtos, valamint a chilis ízesítésű termékeket.

Related posts